Veelgestelde vragen

Op de instagram-pagina van Het Stenen Vuur vind je regelmatig work in progress en foto's van afgewerkte projecten. 
Neem hier zeker eens een kijkje. 

Het is heel belangrijk dat je je finoven correct aansteekt. Producent Tigchelaar maakte een filmpje over hoe je dat het best doet.
Bekijk het hier.

Metalen kachels waren oorspronkelijk vooral bedoeld om kolen in te stoken. Tegenwoordig stoken de meeste mensen hun kolenkachel met hout. Daar zijn een aantal consequenties aan verbonden. Iedereen kent het fenomeen van de withete kachel die de kamer in een mum van tijd bloedheet maakt. In de hoop de kamertemperatuur weer in bedwang te krijgen zet men dan meestal de kamerdeuren open. Weg warmte! Of men remt het vuur af door het smeulend te houden. Weg schone verbranding! Bovendien vergroot deze manier van stoken de kans op schoorsteenbrand en CO-vergiftiging.

In principe wel. Maar een finoven bouwen in een huis dat onvoldoende geïsoleerd is, is bijvoorbeeld niet optimaal. Verder moet er ook rekening gehouden worden met een aantal bouwtechnische elementen zoals fundering, luchtaanvoer, rookgasafvoer enzovoort. Elke situatie is anders en vereist een specifieke aanpak. We bespreken jouw concrete vragen graag samen met jou.   

Een Tigchelkachel wordt vaak al in een halve dag opgebouwd. Met een paar bijkomende werkzaamheden is het in de regel in één werkdag te voltooien. Het bouwen van een leemkachel op maat kan meerdere dagen (3-7) in beslag nemen. Dit is afhankelijk van de grootte, het ontwerp en eventuele hulp van de koper.

Elke finoven geeft stralingswarmte. Dit is een direct warmtemedium en hiermee ontstaat rondom de kachel een warme vloer, een warm plafond en warme wanden. Dit medium is erg efficiënt, helemaal gratis en dé (stille) kracht van de finoven! Je kan ook rechtstreeks een warmwatersysteem aan een finoven koppelen.  

Hier vind je meer info over warmwatersystemen voor de leemkachels.
Hier vind je meer info over warmwatersystemen voor de Tigchelkachels.

In principe zijn alle houtsoorten geschikt, als ze maar door-en-door droog zijn! De feitelijke verbrandingswaarde van alle houtsoorten gaat per kilogram. Droog en onbehandeld afbraakhout en hout van wegwerppallets is dus ook te gebruiken. 1kg droog hout geeft ongeveer 4kw energie.

Ja, alle deuren zijn met glas uitgevoerd zodat je van het - relatief korte - boeiende vlammenspel kunt genieten. De kachel geeft daar dan ook onmiddellijk een gedeelte van de warmte af, waardoor er eigenlijk geen vertragingen ontstaan. Bij de schonere houtverbranding blijft het glas ook langer schoon.

De massieve / dikke “accumulatie”wanden van de finoven, voorkomen dat het te warm wordt. Dit in tegenstelling tot stalen kachels, welke het veelal “snikheet” stoken. De wanden van de finoven zijn daarom te vergelijken met een soort “fijnafstelling”. Heel langzaam én tevens ook heel geleidelijk, stijgt de temperatuur een aantal graden bij het stoken van de kachel. Na de stookbeurt neemt na verloop van vele uren de warmteafgifte heel langzaam af. Het moment van de nieuwe stookbeurt is dan het eigenlijke regelen van de temperatuur. Dit is - afhankelijk van externe factoren zoals oa. isolatiegraad van de woning - niet vaker dan één à twee keer per dag!

Daarnaast speelt ook nog het zelfregulerend effect van het sóórt stralingswarmte een rol. Langgolvige stralingswarmte - zoals de finoven levert - is nl. het meest actief bij een groot temperatuursverschil, zoals bijvoorbeeld bij het opwarmen van de (koude)woning. Als de woning op temperatuur is en de zon komt er plotseling bij, dan wordt - doordat het temperatuursverschil afneemt - de straling dus ook vanzelf minder, wat in een vrij stabiele / aangename temperatuurcurve resulteert.

Tigchelkachels en leemkachels vragen erg weinig onderhoud. Het is voldoende om één keer per jaar de veegluikjes te openen en het aanwezige roet op te zuigen. Of de schouw en de binnenkant van de kachel erg vuil zijn hangt grotendeels af van uw stookgedrag. Indien gewenst kunnen wij na 2 tot 5 jaar een controle komen uitvoeren. Het is in België wel verplicht om de schouw jaarlijks te laten reinigen

Wanneer hout op de juiste manier gestookt wordt, krijg je een quasi CO2-neutrale verbranding. De hoge stooktemperaturen en de snelle verbranding zorgen voor een schone verbranding, waardoor rookontwikkeling en luchtverontreiniging tot een minimum herleid worden. Het bijkomende voordeel van de warmteaccumulerende kachel is dat de warmte die opgewekt wordt, opgeslagen wordt in de massa van de kachel en daarna geleidelijk aan weer wordt vrijgegeven. De finoven haalt zo het maximale rendement uit elke stookbeurt. Stoken met een houtkachel kan dus een hele milieuvriendelijke manier van verwarmen zijn.

Lees ook: stoken met hout